Ελληνικά English

Περιοχή ...

EOT Wonderful Greece  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τοποθεσία

Adrasteia image

Οι Νεγάδες είναι ένα παλαιό αρχοντοχώρι χτισμένο στην πλάγια ενός καταπράσινου λόφου μέσα σε πυκνά δάση οξυας, βελανιδιάς και ελάτων σε υψόμετρο 1.050 μ . Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Ζαγορίου αφού πρωτοκατοικήθηκε το 1312 και πήρε το όνομα του, από τον πρώτο οικιστή και μεγαλοεπιχειρηματία Γεώργιο Νέγα. Κατά τη περίοδο του 17ου και 18ου αιώνα αποτελούσε ένα από τα πλουσιότερα και πολυπληθέστερα χωριά της περιοχής, κυρίως λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων του με το εμπόριο.

NegadesΣήμερα το άρωμα από την γοητεία των Νεγάδων παραμένει. Το διακρίνουμε στα παλιά και καλοδιατηρημένα καλντερίμια, στην τάξη και την καθαριότητα των εξωτερικών χώρων, στα μεγαλοπρεπή αρχοντικά και στις περιποιημένες τους αυλές, στη φυσική ευγένεια και την ηρεμία των ελάχιστων κατοίκων. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Ηπέιρου ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο επιβλητικότερος σ’ όλο το Ζαγόρι. Ανεγέρθη το 1792 από τον ευεργέτη Χατζημάνθο Γκίνο. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική με μεγαλειώδεις διαστάσεις. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, το βόρειο (αριστερό) στην Αγία Τριάδα, ενώ το νότιο (δεξί) στον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη. Μολονότι η εκκλησία δεν χωρίζεται σε τρία ιδιαίτερα και αυτοτελή τμήματα, έχει εντούτοις στο Ιερό τρεις ιδιαίτερες Άγιες Τράπεζες καθώς και τρεις Ωραίες Πύλες. Τα στοιχεία που κάνουν τον ναό μοναδικό, είναι αφ’ ενός το εντυπωσιακό επιχρυσωμένο τέμπλο, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Ορθοδοξίας και αφ’ ετέρου η έξοχη τοιχογράφηση, που καλύπτει κάθε τετραγωνικό εκατοστό των απέραντων εσωτερικών επιφανειών .Οι τοιχογραφίες περιλαμβάνουν απεικονίσεις από όλα τα αξιομνημόνευτα γεγονότα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Το εκπληκτικότερο όμως θέμα, και ένα από τα σπανιότερα σε Ελληνικό Ορθόδοξο Ναό, είναι η απεικόνιση δύο σπουδαίων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, πρόδρομων του Χριστιανισμού, του Αριστοτέλη και του Πλούταρχου.

Στους Νεγάδες ο συνδυασμός της μαγευτικής φυσικής ομορφιάς, της παράδοσης και της φιλοξενίας των κατοίκων θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.